...

Usta Coin

Merkezi Olmayan Finans (DeFi) Nedir?

Merkezi Olmayan Finans (DeFi) Nedir?

Merkezi olmayan finans (DeFi), kripto para birimleri tarafından kullanılanlara benzer güvenli dağıtılmış defterlere dayanan gelişmekte olan bir finansal teknolojidir. Sistem, bankaların ve kurumların para, finansal ürünler ve finansal hizmetler üzerindeki kontrolünü ortadan kaldırır.

Birçok kulanıcı için DeFi'nin en önemli özelliklerinden bazıları şunlardır:

Bankaların ve diğer finans şirketlerinin hizmetlerini kullanmak için talep ettikleri ücretleri ortadan kaldırır.

Paranızı bankada tutmak yerine güvenli bir dijital cüzdanda tutabilirsiniz.

İnternet bağlantısı olan herkes onaya ihtiyaç duymadan kullanabilir.

Saniyeler ve dakikalar içinde para transferi yapabilirsiniz.

Merkezi Olmayan Finansı Anlama (DeFi)

Merkezi olmayan finansı ve nasıl çalıştığını anlamak için merkezi finansın  nasıl işlediğine bakalım.

Merkezi Finans

Merkezi finansta, paranız bankalar, genel amacı para kazanmak olan şirketler tarafından tutulur. Finansal sistem, her biri hizmetlerini kullanmak için ücret talep eden taraflar arasında para hareketini kolaylaştıran üçüncü taraflarla doludur. Örneğin, kredi kartınızı kullanarak bir litre süt satın aldığınızı varsayalım. Ücret, satıcıdan, kart ayrıntılarını kredi kartı ağına ileten alıcı bankaya gider.

Ağ, ücreti siler ve bankanızdan bir ödeme talep eder. Bankanız ödemeyi onaylar ve onayı ağa, alıcı banka aracılığıyla satıcıya geri gönderir. Zincirdeki her kuruluş, hizmetleri için satıcıdan ödeme alır.

Diğer tüm finansal işlemler paraya mal olur; kredi başvurularının onaylanması günler alabilir; seyahat ediyorsanız bir bankanın hizmetlerini bile kullanamayabilirsiniz.

DeFi'nin hedeflerinden ikisi, işlem sürelerini azaltmak ve finansal hizmetlere erişimi artırmaktır.

Merkezi Olmayan Finans

Merkezi olmayan finans, kişilerin, tüccarların ve işletmelerin gelişen teknoloji aracılığıyla finansal işlemler gerçekleştirmesine izin vererek aracıları ortadan kaldırır. Bu, güvenlik protokolleri, bağlantı, yazılım ve donanım geliştirmelerini kullanan eşler arası finansal ağlar aracılığıyla gerçekleştirilir.

İnternet bağlantınız olan herhangi bir yerden, dağıtılmış finansal veritabanlarında finansal eylemleri kaydeden ve doğrulayan yazılımı kullanarak ödünç verebilir, ticaret yapabilir ve ödeme alabilirsiniz. Dağıtılmış bir veritabanına çeşitli konumlardan erişilebilir; tüm kullanıcılardan veri toplar ve bir araya getirir ve bunu doğrulamak için bir fikir birliği mekanizması kullanır.

Merkezi olmayan finans, bu teknolojiyi, herkesin kim veya nerede olduğuna bakılmaksızın herhangi bir yerde finansal hizmetleri kullanmasını sağlayarak merkezi finans modellerini ortadan kaldırmak için kullanır.

DeFi uygulamaları, kullanıcılara kişisel cüzdanlar ve bireylere hitap eden ticaret hizmetleri aracılığıyla paraları üzerinde daha fazla kontrol sağlar.

Merkezi olmayan finans, kontrolü üçüncü şahıslardan alırken anonimlik sağlamaz. İşlemleriniz adınız olmayabilir, ancak erişimi olan varlıklar tarafından izlenebilir. Bu kuruluşlar, hükümetler, kolluk kuvvetleri veya insanların mali çıkarlarını korumak için var olan diğer kuruluşlar olabilir.

DeFi Nasıl Çalışır?

Merkezi olmayan finans, kripto para birimlerinin kullandığı blok zinciri teknolojisini kullanır. Blockchain, dağıtılmış ve güvenli bir veritabanı veya defterdir. İşlemleri yönetmek ve blok zincirini çalıştırmak için dApps adı verilen uygulamalar kullanılır.

Blok zincirinde işlemler bloklara kaydedilir ve ardından diğer kullanıcılar tarafından doğrulanır. Bu doğrulayıcılar bir işlem üzerinde anlaşırlarsa, blok kapatılır ve şifrelenir; içindeki önceki blok hakkında bilgi içeren başka bir blok oluşturulur.

Bloklar, devam eden her bloktaki bilgiler aracılığıyla birbirine "zincirlenir" ve buna blok zinciri adı verilir. Önceki bloklardaki bilgiler, sonraki blokları etkilemeden değiştirilemez, bu nedenle bir blok zincirini değiştirmenin bir yolu yoktur. Bu konsept, diğer güvenlik protokolleriyle birlikte bir blok zincirinin güvenli yapısını sağlar.4

DeFi Finansal Ürünler

Eşler arası (P2P) finansal işlemler, DeFi'nin arkasındaki temel öncüllerden biridir. Bir P2P DeFi işlemi, iki tarafın, dahil olan üçüncü bir tarafla mal veya hizmetler için kripto para birimi alışverişi yapmayı kabul etmesidir.

Bunu tam olarak anlamak için merkezi finansta nasıl kredi alacağınızı düşünün. Bankanıza veya başka bir borç verene gitmeniz ve bir tane için başvurmanız gerekir. Onaylandıysanız, o borç verenin hizmetlerini kullanma ayrıcalığı için faiz ve hizmet ücretleri ödersiniz.

DeFi kapsamında eşler arası borç verme, herhangi bir faiz ve ücret olmayacağı anlamına gelmez. Ancak, borç veren dünyanın herhangi bir yerinde olabileceğinden çok daha fazla seçeneğiniz olacağı anlamına gelir.

DeFi'de, kredi ihtiyaçlarınızı girmek için merkezi olmayan finans uygulamanızı (dApp) kullanırsınız ve bir algoritma sizi ihtiyaçlarınızı karşılayan emsallerle eşleştirir. Daha sonra borç verenin koşullarından birini kabul etmeniz ve kredinizi almanız gerekir.

İşlem blok zincirine kaydedilir; konsensüs mekanizması onayladıktan sonra kredinizi alırsınız. Ardından, borç veren, üzerinde anlaşılan aralıklarla sizden ödeme almaya başlayabilir. dApp'iniz aracılığıyla bir ödeme yaptığınızda, blok zincirinde aynı süreci takip eder; daha sonra fonlar borç verene aktarılır.

DeFi Para Birimi

DeFi, işlemler için kripto para birimi kullanmak üzere tasarlanmıştır. Teknoloji hala gelişiyor, bu nedenle mevcut kripto para birimlerinin nasıl uygulanacağını tam olarak belirlemek zordur. Konseptin çoğu, bir varlık tarafından desteklenen veya dolar gibi fiat para birimine sabitlenmiş bir kripto para birimi olan stablecoin'in etrafında dönmektedir.

DeFi'nin Geleceği

Merkezi olmayan finans hala evriminin başlangıç ​​aşamalarındadır. Yeni başlayanlar için, denetimsizdir, bu da ekosistemin hala altyapı aksaklıkları, hack'ler ve dolandırıcılıklarla dolu olduğu anlamına gelir.

Mevcut yasalar, her biri kendi yasa ve kurallarına sahip olan ayrı mali yetki alanları fikrine dayalı olarak oluşturulmuştur. DeFi'nin sınırsız işlem yeteneği, bu tür düzenlemeler için temel sorular sunar. Örneğin, sınırlar, protokoller ve DeFi uygulamaları arasında gerçekleşen bir mali suçu araştırmaktan kim sorumludur? Yönetmelikleri kim uygulayacak ve nasıl uygulanmalıdır?

Merkezi olmayan finans ekosisteminin açık ve dağıtık yapısı, mevcut finansal düzenlemelere de sorun teşkil edebilir.

Diğer endişeler sistem kararlılığı, enerji gereksinimleri, karbon ayak izi, sistem yükseltmeleri, sistem bakımı ve donanım arızalarıdır.

DeFi kullanımı güvenli hale gelmeden önce birçok sorunun yanıtlanması ve ilerleme kaydedilmesi gerekiyor. Finansal kurumlar, para kazanmanın başlıca yollarından birini bırakmayacaklar - DeFi başarılı olursa, bankaların ve şirketlerin sisteme girmenin yollarını bulmaları çok muhtemeldir.

Merkezi Olmayan Finans Ne Yapar?

DeFi'nin amacı, tüm finansal işlemlere dahil olan üçüncü şahıslardan kurtulmaktır.

Bitcoin Merkezi Olmayan Bir Finans mı?

Bitcoin bir kripto para birimidir. DeFi, ekosisteminde kripto para birimini kullanmak üzere tasarlandığından, Bitcoin onun bir parçası olduğu kadar DeFi değildir.

DeFi'de Kilitlenen Toplam Değer Nedir?

Kilitlenen toplam değer (TVL-Total Value Locked), tüm DeFi genelinde stake edilen, ödünç verilen, bir havuza yatırılan veya diğer finansal işlemler için kullanılan tüm kripto para birimlerinin toplamıdır. Ether veya bitcoin gibi finansal faaliyetler için kullanılan belirli kripto para birimlerinin toplamını da temsil edebilir.

Kripto para birimlerine ve diğer İlk Para Tekliflerine ("ICO'lar") yatırım yapmak oldukça riskli ve spekülatiftir ve bu makale Usta Coin veya yazar tarafından kripto para birimlerine veya diğer ICO'lara yatırım yapılması için bir tavsiye değildir. Her bireyin durumu benzersiz olduğundan, herhangi bir finansal karar vermeden önce her zaman nitelikli bir profesyonele danışılmalıdır. UstaCoin, burada yer alan bilgilerin doğruluğu veya güncelliği konusunda hiçbir beyanda bulunmaz veya garanti vermez.

Kripto para birimlerine ve diğer İlk Para Tekliflerine (ICOlar) yatırım yapmak oldukça riskli ve spekülatiftir ve bu makale Usta Coin veya yazar tarafından kripto para birimlerine veya diğer ICOlara yatırım yapılması için bir tavsiye değildir. Her bireyin durumu benzersiz olduğundan, herhangi bir finansal karar vermeden önce her zaman nitelikli bir profesyonele danışılmalıdır. UstaCoin, burada yer alan bilgilerin doğruluğu veya güncelliği konusunda hiçbir beyanda bulunmaz veya garanti vermez.