Blok zincirleri bir dizi bağımsız bloktan oluşur. Her blok, belirli bir süre içinde gerçekleştirilen işlemlerle ilgili bilgileri içerir. Ayrıca, onları zincirdeki diğer bloklardan ayırmak için benzersiz bir tanımlayıcı içerirler.
Bloklar, kriptografik problemler çözülerek oluşturulur. Bu sorunları çözme süreci madencilik olarak bilinir. Blok zincirinde bir blok eklendiğinde yapan kişiye ödeme yapılır. Örneğin, Bitcoin blok zincirinin başlangıcında, blok zincirine yeni bir blok eklemek için gereken kriptografik hash problemini çözen madenciler 50 BTC ile ödüllendirildi. Şu an bu ödül 6.3 BTC olarak devam etmektedir
Blok zincirleri merkezi olmayan kayıtlardır. Blok zinciri, tek bir merkezi konumda depolanmak yerine, verilen blok zincirindeki her kullanıcının bilgisayarında saklanır.
Bu arada, hash olarak bilinen benzersiz blok tanımlayıcı, blok zincirindeki önceki her blokta yer alan bilgilerden türetilir. Bu, blok zincirindeki herhangi bir kaydı tahrif etmek için, kötü niyetli bir aktörün, blok zincirinin her örneğindeki her bloğu değiştirmesi gerektiği anlamına gelir. Sonuç olarak, blok zincirleri neredeyse yanlışlanamaz olarak kabul edilir ve işlemlerin değişmez kayıtları olarak kabul edilir.
Günümüzde çoğu blok zinciri halka açıktır. Bu, Bitcoin ve Ethereum gibi öne çıkan kripto para birimlerini içerir. Blok gezgini adı verilen bir aracı kullanarak herhangi bir blok zincirinde gerçekleştirilen işlemlerin kayıtlarını herkes görüntüleyebilir. Ancak teorik olarak, blok zincirleri kullanıcılara yüksek düzeyde anonimlik sağlar.
Herkese açık blok zincirleri norm olsa da, özel sürümler de birçok iş ve hükümet kullanım durumu için bir çözüm olarak araştırılmaktadır.